Advertisement Remove all ads

Which of the Following is a Correct Inference that Can Be Drawn About the Author of the Passage? - Legal Reasoning

Question

MCQ

Direction: The passage given below is followed by a set of questions. Choose the most appropriate answer to each question.

Juvenile delinquency is defined as "the habitual committing of criminal acts or offences by a young person, especially one below the age at which ordinary criminal prosecution is possible." These acts are committed mostly by teenagers, cumulative in today's civilization, which is a very concerning matter and cannot be snubbed. The more concerning matter is that generations of youth are believed to be the future of the world. Their behavior shows how tomorrow's future will be.

Juvenile delinquency has become a major problem, and only by addressing the basics can it be tackled. Attention towards co-curricular activities should be given to mold the child in the right and engaging way. The more he is forced to obey rules at school, diktats at home, mores of the society, the more he will escape to criminal acts in order to vent out his frustration. Forcing him will only make him hate it all. Hence, the approach should be to make exercises of discipline, etiquette, and moral sense interesting. This is where co-curricular activities come into play.

Juvenile offenders have the same set of constitutional guarantees as an adult, such as a fair trial. But very often, adult offenders are able to secure bail faster than a juvenile offender. Merely because the juvenile is not punished, it can in no way take away his/her constitutional guarantees of liberty. The only difference is that, unlike adult offenders, the state must protect, and ultimately rehabilitate, juvenile offenders. But protection cannot become custody. Also, the statute stresses on privacy as a right for the juvenile offender. But in the garb of privacy, there is very little effort for scrutiny and transparency in the process. The statute focuses on necessary infrastructure with significant involvement of informal systems, specifically the family, voluntary organizations, and the community, to provide a system separate from the criminal justice system. For this to become a reality, we must build effective linkages between districts and states, among various government agencies in association with child rights groups, along with effective legal services for the children and their families. Otherwise, juvenile justice will become a poor copy of the criminal justice system, only hardening the children caught in it.

Therefore, the Juvenile Justice law should address the issues relating to children alleged and found to be in conflict with law and children in need of care and protection by catering to their basic needs through proper care, protection, development, treatment, social re-integration, by adopting a child-friendly approach in the adjudication and disposal of matters in the best interest of children and for their rehabilitation through processes provided, and institutions and bodies established.

Which of the following is a correct inference that can be drawn about the author of the passage?

1. The author is criminal lawyer.

2. The author is in favour of judicial reform.

Select the correct answer using the codes given below.

Options

  • Only 1

  • Only 2

  • Both 1 and 2

  • Neither 1 nor 2

Solution

Only 2

Explanation:

We can't infer anything about the author's profession. S/he may or may not be a lawyer. So, there is inadequate data. The second one is correct. The author talks about reforming the juvenile delinquency laws. 
So, the author is in favour of judicial reform is the correct answer.

Concept: Indian Penal Code (Entrance Exams)
  Is there an error in this question or solution?
Advertisement Remove all ads
Advertisement Remove all ads
Share
Notifications

View all notifications
Login
Create free account


      Forgot password?
View in app×