Advertisement Remove all ads

Which of the Following Cannot Be Inferred from the Passage? - English Language

Question

MCQ

Direction: The passage given below is followed by a set of question. Choose the most appropriate answer to each question.

Johnson was deeply but not necessarily conventionally religious: he struggled within himself most of his life to sustain his belief in God in the face of enormous pressures, disappointments, and psychological calamities. On the surface, and in much of his work, he appeared to be an orthodox, conventional, conservative adherent of revealed religion, of the Church of England, but the conventional Anglican explanations for the existence of evil in the world failed to satisfy him, and in any case his characteristic reluctance to believe without evidence, his fear of credulity, his dislike of mysteries, continually undermined his attempts to accept conventional beliefs. He was remarkable, privately, for his tolerance; maintaining that the differences between Christian sects (Protestants and Roman Catholics, for example) were trivial, and due primarily to political rather than religious differences.
His religious difficulties began at a very early age. His mother, when he was only three, told him of "a fine place filled with happiness called Heaven" and "a sad place, called Hell." Many years later he recalled that (as one might expect) this account did not impress him very deeply: it is significant, however, that he remembered it at all. After the age of nine, and through his adolescence, he stopped going to church. One part of him remained a skeptic for the rest of his life, and, as his private journals show, even after he had regained his faith he struggled continually (and privately) with fears, guilt, and disbelief: in "The Vanity of Human Wishes," written when he was forty, he returns to a traditional religious theme as well as a personal preoccupation and insists that we cannot find genuine or permanent happiness in this world and that we must therefore turn to religious belief and faith in the existence of a better world after death if we are to endure our existence here. It was a belief; however, which he himself had difficulty maintaining. The happiness derived from such belief was, in any case, a limited one, but the only alternative
to religious faith, as Johnson saw it, was a dull apathy, a stoical disengagement from life. He was troubled, too — a better word would be tormented — by a fear of death and by a deeper fear that he might in spite of his best efforts be so guilty, so sinful, that he merited damnation. And beneath that fear was another, even deeper — the fear that God might not exist at all, that death might bring annihilation, mere nothingness, the loss of personal identity. He struggled all his life — in the end, successfully — not so much to overcome these fears as to coexist with them. In public, he was much more conventional, much more characteristically paternalistic. He maintained in print, for example, that religion was a valuable asset to society and to mankind and that Anglicanism, as the English state religion, ought therefore to be carefully protected: "Permitting men to preach any opinion contrary to the doctrine of the established church," he wrote, "tends, in a certain degree, to lessen the authority of
the church, and, consequently, to lessen the influence of religion."

Which of the following cannot be inferred from the passage?

Options

  • Belief in the existence of a better world after death offered Johnson enough solace.

  • Johnson was skeptical about his entry to heaven.

  • Johnson was pretentious enough to show religion in a positive light.

  • Johnson had to keep up the public image of being conventionally religious.

Solution

Belief in the existence of a better world after death offered Johnson enough solace.

Explanation:

Belief in the existence of a better world after death offered Johnson enough solace is the correct answer.

Johnson was skeptical about his entry in heaven is incorrect because Johnson feared that he might be guilty of several sins and therefore be damned. Hence, he was skeptical about his entry to heaven.

Johnson was pretentious enough to show religion in a positive light is incorrect because the last paragraph of the passage states that in spite of his disbelief in religion and its tenets, Johnson wrote, “that religion was a valuable asset to society”. Therefore, he was pretentious.

Johnson had to keep up the public image of being conventionally religious is incorrect as can be seen from the opening sentence of the passage and the entire third paragraph.

Belief in the existence of a better world after death offered Johnson enough solace is the correct answer as the passage states that even the belief of existence of a better world was tormenting to Johnson, as this was followed by a series of other fears. It did not provide him any comfort or solace.

Concept: Comprehension Passages (Entrance Exams)
  Is there an error in this question or solution?
Advertisement Remove all ads
Advertisement Remove all ads
Share
Notifications

View all notifications
Login
Create free account


      Forgot password?
View in app×