# Thirty Articles Are Bought at Rs. 450 Each. If One-third of These Articles Be Sold at a 6% Loss; at What Price Must Each of the Remaining Articles Be Sold in Order to Make a Profit of 10% - Mathematics

Sum

Thirty articles are bought at Rs. 450 each. If one-third of these articles be sold at a 6% loss; at what price must each of the remaining articles be sold in order to make a profit of 10% on the whole?

#### Solution

C.P. of one article = ₹450

C.P. of 30 articles = ₹450 × 30 = ₹13500

C.P. of 1/3 articles = ₹450xx30/3

= ₹4500

Loss of = 6%

∴ S.P. of 10 articles =("C.P."xx(100-"Loss%"))/100

= ₹(4500 xx (100-6))/100

=₹(4500 xx 94)/100

= ₹4230

C.P. of remaining articles = ₹4500 × 20

= ₹9000

Profit on the whole = 10%

∴ Total S.P. of 30 articles

=₹(13500xx(100+10))/100

=₹(13500xx110)/100

= ₹14850

∴ S.P. of remaining 20 articles

= ₹14850 − ₹4230 = ₹10620

∴ S.P. of 1 article = ₹10620/20 = ₹531

Concept: Concept of Discount
Is there an error in this question or solution?

#### APPEARS IN

Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE
Chapter 8 Profit, Loss and Discount
Exercise 8 (D) | Q 13 | Page 98