ICSE Class 10CISCE
Share
Notifications

View all notifications
Books Shortlist
Your shortlist is empty

Vivek Invests Rs 4,500 in 8%, Rs 10 Shares at Rs 5. He Sells the Shares When the Price Rises to Rs 30, and Invests the Proceeds in 12% Rs 100 Shares at Rs 125. Calculate : - ICSE Class 10 - Mathematics

Login
Create free account


      Forgot password?

Question

Vivek invests Rs 4,500 in 8%, Rs 10 shares at Rs 5. He sells the shares when the price rises to Rs 30, and invests the proceeds in 12% Rs 100 shares at Rs 125. Calculate :
(1) the sale proceeds
(2) the number of Rs 125 shares he buys.
(3) the change in his annual income from the dividend.

Solution

1 st case

Total investment = Rs 4,500

Market value of 1 share = Rs 15

∴ No of shares purchased = `4500/15 = 300` shares

Nominal value of 1 share = Rs 10

Nominal value of 300 shares = Rs 10 × 300= Rs 3,000

Dividend = 8% of Rs 3,000

`= 8/100 xx 3000 = "Rs"  240`

Sale price of 1 share = Rs 30

Total sale price= Rs 30 × 300= Rs 9,000

2) new market price of 1 share = Rs 125

∴ No of shares purchased = `(9000)/125` = 72 shares

3) New nominal value of 1 share= Rs 100

New nominal value of 72 shares = Rs 100 × 72 = Rs 7,200

Dividend% = 12%

New dividend = 12% of Rs 7,200

`= 12/100 xx "Rs"  7200 = "Rs"  864`

Change in annual income = Rs 864 – Rs 240 = Rs 624

  Is there an error in this question or solution?

Video TutorialsVIEW ALL [1]

Solution Vivek Invests Rs 4,500 in 8%, Rs 10 Shares at Rs 5. He Sells the Shares When the Price Rises to Rs 30, and Invests the Proceeds in 12% Rs 100 Shares at Rs 125. Calculate : Concept: Shares and Dividends.
S
View in app×