ICSE Class 10CISCE
Share
Notifications

View all notifications
Books Shortlist
Your shortlist is empty

Mrs. Sharma Buys 85 Shares (Par Value Rs. 100) at Rs. 150 Each. (I) If the Dividend is 6.5%, What Will Be Her Annual Income? (Ii) If She Wants to Increase Her Income by Rs. 260; How Much More Should - ICSE Class 10 - Mathematics

Login
Create free account


      Forgot password?

Question

Mrs. Sharma buys 85 shares (par value Rs. 100) at Rs. 150 each.
(i) If the dividend is 6.5%, what will be her annual income?
(ii) If she wants to increase her income by Rs. 260; how much more should she invest?

Solution

Par value of 85 shares = Rs. 100 × 85 = Rs. 8,500
Market value of 85 shares = Rs. 150 × 85 = Rs. 12,750

(i) Dividend% = 6.5%
Dividend = 6.5% of Rs. 8,500

= `6.5/100` ×8,500 = 𝑅s. 552.50 𝐴ns

(ii) Required income = Rs. 552.50 + Rs. 260 = Rs. 812.50

If income is Rs. 552.50,then investment is
Rs. 12,750
If income is Rs. 812.50, then investment is = `(12,750)/(552.50) `× 812.50
 = Rs. 18,750
More investment required = Rs. 18,750 – Rs. 12,750
= Rs. 6,000 Ans.

  Is there an error in this question or solution?

Video TutorialsVIEW ALL [1]

Solution Mrs. Sharma Buys 85 Shares (Par Value Rs. 100) at Rs. 150 Each. (I) If the Dividend is 6.5%, What Will Be Her Annual Income? (Ii) If She Wants to Increase Her Income by Rs. 260; How Much More Should Concept: Shares and Dividends.
S
View in app×