ICSE Class 10CISCE
Share
Notifications

View all notifications

Mrs Kulkarni Invests Rs 1, 31,040 in Buying Rs 100 Shares at a Discount of 9%. She Sells Shares Worth Rs.72,000 at a Premium of 10% and the Rest at a Discount of 5%. Find Her Total Gain Or Loss on - ICSE Class 10 - Mathematics

Login
Create free account


      Forgot password?

Question

Mrs Kulkarni invests Rs 1, 31,040 in buying Rs 100 shares at a discount of 9%. She sells shares worth Rs.72,000 at a premium of 10% and the rest at a discount of 5%. Find her total gain or loss on the whole.

Solution

Investment = Rs 131040

N.V of 1 share = Rs 100

Discount = 9% of Rs 100 = Rs 9

∴ M.V of share = Rs100 - Rs 9 = Rs 91

∴ Number of shares purchased = `"Investment"/"M.V of share" = 131040/91 = 1440`

Number of shares worth Rs 72000 = 72000/100 = 720

:. Mrs Kulkarni sells 720 shares at a premium of 10%

M.V of 1 share = Rs 100 + Rs 10 = Rs 110

∴ Selling price of 720 shars = 720 x   Rs110 = Rs  79200

Number of remaining shares = 1440- 720 = 720

She sells 720 shares at a discount of  5%

M.V. of 1 share = Rs 100 - Rs  5 = Rs 95

∴ Selling price of 720 shares = 720 x Rs 95 = Rs 68400

∴ Total selling price = Rs (79200 +68400) = Rs 147600

 ∴ Total gain = Total selling price - Total investment

= Rs 147600 - 131040

= Rs 16560

  Is there an error in this question or solution?

Video TutorialsVIEW ALL [1]

Solution Mrs Kulkarni Invests Rs 1, 31,040 in Buying Rs 100 Shares at a Discount of 9%. She Sells Shares Worth Rs.72,000 at a Premium of 10% and the Rest at a Discount of 5%. Find Her Total Gain Or Loss on Concept: Shares and Dividends.
S
View in app×