ICSE Class 10CISCE
Share
Notifications

View all notifications
Books Shortlist
Your shortlist is empty

Mr Sharma Has 60 Shares of Nominal Value Rs 100 and Decides to Sell Them When They Are at a Premium of 60%. He Invests the Proceeds in Shares of Nominal Value Rs 50, Quoted at 4% Discount, and - ICSE Class 10 - Mathematics

Login
Create free account


      Forgot password?

Question

Mr Sharma has 60 shares of nominal value Rs 100 and decides to sell them when they are at a premium of 60%. He invests the proceeds in shares of nominal value Rs 50, quoted at 4% discount, and paying 18% dividend annually. Calculate :

1) the sale proceeds

2) the number of shares he buys and

3) his annual dividend from the shares.

Solution

1st case

Nominal value of 1 share = Rs 100

Nominal value of 60 shares = Rs 100 × 60= Rs 6,000

Market value of 1 share = Rs 100 + 60% of Rs 100

= Rs 100+ Rs 60 = Rs 160

Market value of 60 shares = Rs 160 × 60 = Rs 9,600

2) Nominal value of 1 share = Rs 50

Market value of 1 share= Rs 50 – 4% of Rs 50

= Rs 50 - Rs 2 = Rs 48

No of shares purchased = `9600/48 = 200` shares

3) Nominal value of 200 shares = Rs 50 × 200 = Rs 10,000

Dividend% = 18%

Dividend = 18% of Rs 10,000

`= 18/100 xx 10000 = "Rs"  1800`

  Is there an error in this question or solution?

Video TutorialsVIEW ALL [1]

Solution Mr Sharma Has 60 Shares of Nominal Value Rs 100 and Decides to Sell Them When They Are at a Premium of 60%. He Invests the Proceeds in Shares of Nominal Value Rs 50, Quoted at 4% Discount, and Concept: Shares and Dividends.
S
View in app×