ICSE Class 10CISCE
Share
Notifications

View all notifications

Ashwarya Bought 496, Rs100 Shares at Rs 132 Each, Find : (1) an Investment Made by Her (2) Income of Ashwarya from These Shares, If the Rate of Dividend is 7.5%. - ICSE Class 10 - Mathematics

Login
Create free account


      Forgot password?

Question

Ashwarya bought 496, Rs100 shares at Rs 132 each, find :
(1) An investment made by her
(2) Income of Ashwarya from these shares, if the rate of dividend is 7.5%.
(3) How much extra must ashwarya invest in order to increase her income by Rs 7,200

Solution

1)N.V of each share = Rs 100

M.V of each share = Rs 132

Investment made by her = 496 x 132 = Rs 65472

2) Dividend on 1 share = 7.5 % of Rs 100 = Rs 7.5

So Income of Ashwarya from these shares = 496 x 7.5= Rs 3720

3) If she wants to increase her income by Rs 7200

the number of shares she should buy =  `"increase in the income"/"income of one share" = 7200/7.5 = Rs 960`

So she should invest = 960  xx 7.5 = Rs 126720

  Is there an error in this question or solution?

Video TutorialsVIEW ALL [1]

Solution Ashwarya Bought 496, Rs100 Shares at Rs 132 Each, Find : (1) an Investment Made by Her (2) Income of Ashwarya from These Shares, If the Rate of Dividend is 7.5%. Concept: Shares and Dividends.
S
View in app×