ICSE Class 10CISCE
Share
Notifications

View all notifications
Books Shortlist
Your shortlist is empty

Solution for A Man Invests Rs 1,680 in Buying Shares of Nominal Value ₹ 24 and Selling at 12% Premium. the Dividend on the Shares is 15% per Annum. Calculate: 1) The Number of Shares He Buys; 2) The Dividend He Receives Annually. - ICSE Class 10 - Mathematics

Login
Create free account


      Forgot password?

Question

A man invests Rs 1,680 in buying shares of nominal value ₹ 24 and selling at 12% premium. The dividend on the shares is 15% per annum. Calculate:

1) the number of shares he buys;

2) the dividend he receives annually.

 

Solution

Nominal value of 1 share = Rs 24

Market value of 1 share = Rs 24+ 12% of Rs 24

= ₹ 24+ Rs 2.88= Rs 26.88

Total investment = Rs 1,680

∴ No of shares purchase = `1680/26.88 = 62.5`

Nominal value of 62.5 shares = 62.5 x 24= Rs 1,500

Dividend = 15% of Rs 1500

`= 15/100 xx 1500 = Rs 225`

  Is there an error in this question or solution?

Video TutorialsVIEW ALL [1]

Solution for question: A Man Invests Rs 1,680 in Buying Shares of Nominal Value ₹ 24 and Selling at 12% Premium. the Dividend on the Shares is 15% per Annum. Calculate: 1) The Number of Shares He Buys; 2) The Dividend He Receives Annually. concept: Shares and Dividends. For the course ICSE
S
View in app×