ICSE Class 10CISCE
Share
Notifications

View all notifications
Books Shortlist
Your shortlist is empty

A Man Buys Rs 75 Shares at a Discount of Rs 15 of a Company Paying 20% Dividend. Find: (1) the Market Value of 120 Shares; (2) His Annual Income; (3) His Profit per Cent. - ICSE Class 10 - Mathematics

Login
Create free account


      Forgot password?

Question

A man buys Rs 75 shares at a discount of Rs 15 of a company paying 20% dividend. Find:

(1) the market value of 120 shares;

(2) his annual income;

(3) his profit per cent.

Solution

Nominal value of 1 share = Rs 75

Market value of 1 share = Rs 75 – Rs 15 = Rs 60

Market value of 120 shares = 120 × 60 = Rs 7,200

Nominal value of 120 shares = 120 × 75 = Rs 9,000

Annual income = 20%  of Rs 9000

`= 20/100 xx 9000`

= Rs 1800

Profit% = `1800/7200 xx 100% = 25%`

  Is there an error in this question or solution?

Video TutorialsVIEW ALL [1]

Solution A Man Buys Rs 75 Shares at a Discount of Rs 15 of a Company Paying 20% Dividend. Find: (1) the Market Value of 120 Shares; (2) His Annual Income; (3) His Profit per Cent. Concept: Shares and Dividends.
S
View in app×