Share

Books Shortlist

# A Man Bought Rs. 40 Shares at a Premium of 40%. Find His Income, If He Invests Rs. 14,000 in These Shares and Receives a Dividend at the Rate of 8% on the Face Value of the Shares. - ICSE Class 10 - Mathematics

#### Question

A man bought Rs. 40 shares at a premium of 40%. Find his income, if he invests Rs. 14,000 in these shares and receives a dividend at the rate of 8% on the face value of the shares.

#### Solution

Total investment = Rs. 14,000
Nominal value of 1 share = Rs. 40
Market value of 1 share = Rs. 40 + 40% of Rs. 40
= Rs. 40 + Rs. 16 = Rs. 56
∴ No of shares purchased = (14,000)/56 = 250 shares
Nominal value of 250 shares = Rs. 40 × 250 = Rs. 10,000
Dividend% = 8%
Dividend = 8% of Rs. 10,000

= 8/100 ×10,000 = 𝑅s. 800

Is there an error in this question or solution?

#### Video TutorialsVIEW ALL 

Solution A Man Bought Rs. 40 Shares at a Premium of 40%. Find His Income, If He Invests Rs. 14,000 in These Shares and Receives a Dividend at the Rate of 8% on the Face Value of the Shares. Concept: Shares and Dividends.
S