Share

Books Shortlist

# A Man Bought 360, Ten-rupee Shares of a Company, Paying 12% per Annum. He Sold the Shares When Their Price Rose to Rs 21 per Share and Invested the Proceeds in Five-rupee Shares Paying 4.5 - ICSE Class 10 - Mathematics

#### Question

A man bought 360, ten-rupee shares of a company, paying 12% per annum. He sold the shares when their price rose to Rs 21 per share and invested the proceeds in five-rupee shares paying 4.5 per cent per annum at Rs 3.50 per share. Find the annual change in his income.

#### Solution

1st case

Nominal value of 1 share = Rs 10

Nominal value of 360 shares = Rs 10 × 360 = Rs 3,600

Market value of 1 share = Rs 21

Market value of 360 shares = Rs 21 × 360 = Rs 7,560

Dividend% = 12%

Dividend = 12% of Rs 3,600

= 12/100 xx 3600 = "Rs"  432

2nd case

Nominal value of 1 share= Rs 5

Market value of 1 share= Rs 3.50

∴ No of shares purchased = 7560/3.50 = "Rs"  2160 shares

Nominal value of 2160 shares = Rs 5 × 2160= Rs 10,800

Dividend% = 4.5%

Dividend= 4.5% of Rs 10,800

= 4.5/132 xx 10800 = "Rs"  486

Annual change in income = Rs 486 – Rs 432

= Rs 54 increase

Is there an error in this question or solution?

#### Video TutorialsVIEW ALL [1]

Solution A Man Bought 360, Ten-rupee Shares of a Company, Paying 12% per Annum. He Sold the Shares When Their Price Rose to Rs 21 per Share and Invested the Proceeds in Five-rupee Shares Paying 4.5 Concept: Shares and Dividends.
S