Advertisement Remove all ads

Sameer invests Rs. 5625 in a company paying 7% per annum when the share of Rs. 10 stands for Rs.12.50. Find Sameer’s income from this investment. If he sells 60 % of these shares for Rs.10 each, find - Mathematics and Statistics

Advertisement Remove all ads
Advertisement Remove all ads
Sum

Sameer invests Rs. 5625 in a company paying 7% per annum when the share of Rs. 10 stands for Rs.12.50. Find Sameer’s income from this investment. If he sells 60 % of these shares for Rs.10 each, find his gain or loss in this transaction.

Advertisement Remove all ads

Solution

Given:

Face value of the share (F.V.) = ₹ 10

The market value of the share (M.V.) = ₹ 12.5

Amount invested in shares = ₹ 5625

∴ Number of shares purchased by Sameer

= `5625/12.5 = 450`

Dividend = 7%

Annual income from one share = `7/100 xx 10`

= ₹ 0.7

∴ Sameer’s income from this investment = number of shares × annual income from one share

= 450 × 0.7 = ₹ 315

Sameer sells 60 % of these shares i.e. `60/100 xx 450 = 270` shares

Sameer purchased these shares at ₹ 12.5 per share.

∴ The purchase price for these shares = 270 × 12.5

= ₹ 3375

If he sells these shares at ₹ 10 per share, he would receive 270 × 10 = ₹ 2700

∴ In this transaction, Sameer would incur a loss of 3375 - 2700 = ₹ 675

Concept: Shares and Dividends
  Is there an error in this question or solution?
Advertisement Remove all ads

APPEARS IN

Advertisement Remove all ads
Share
Notifications

View all notifications


      Forgot password?
View in app×