Share
Notifications

View all notifications

# Tarun Bought an Article for ₹ 8,000 and Spent Rs 1,000 on Its Transportation. He Marked the Article at Rs 11,700 and Sold It to a Customer. If the Customer Had to Pay 10% Sales Tax, Find: 1) - ICSE Class 10 - Mathematics

Login
Create free account

Forgot password?
ConceptIntroduction to Sales Tax and Value Added Tax

#### Question

Tarun bought an article for ₹ 8,000 and spent Rs 1,000 on its transportation. He marked the article at Rs 11,700 and sold it to a customer. If the customer had to pay 10% sales tax, find:

1) The customer’s price

2) Tarun’s profit per cent.

#### Solution

Purchase price for = Rs 8,000

Expense on transportation = Rs 1,000

Cost price for Tarun = Rs 8,000 + Rs 1,000 = Rs 9,000

Marked price by Tarun = Rs 11,700

Sales tax charged by tarun = 10% of  11700

= 10/100 xx 11700

The customer's price = Rs 11700 + Rs 1170 = Rs 12870

Profit made by Tarun = Rs 11700 - Rs 9000 = Rs 2700

Profit% = "Profit"/"cost price" xx 100

= 2700/9000 xx 100

= 30

Tarun profit is 30%

Is there an error in this question or solution?

#### Video TutorialsVIEW ALL [1]

Solution Tarun Bought an Article for ₹ 8,000 and Spent Rs 1,000 on Its Transportation. He Marked the Article at Rs 11,700 and Sold It to a Customer. If the Customer Had to Pay 10% Sales Tax, Find: 1) Concept: Introduction to Sales Tax and Value Added Tax.
S