#### Question

A car moves with a speed of 40 km/h for 15 minutes and then with a speed of 60 km/h for the next 15 minutes. The total distance covered by the car is:

100 km

25 km

15 km

10 km

#### Solution

25 km

__Case I__

Speed of the car = 40 km/h

Time taken = 15 min = 15/60 = 0.25 h

Speed = `"Distance Covered"/"Time Taken"`

Distance covered, *d*_{1} = Speed × Time taken = 40 × 0.25 = 10 km

Case II

Speed of the car = 60 km/h

Time taken = 15 min = `15/60 = 0.25` h

Speed = `"Distnace covered"/"Time Taken"`

Distance covered, *d*_{2} = Speed × Time taken = 60 × 0.25 = 15 km

Total distance covered by the car, *d *= *d*_{1} + *d*_{2} = 10 + 15 = 25 km

Therefore, the total distance covered by the car is 25 km.

Is there an error in this question or solution?

Solution A Car Moves with a Speed of 40 Km/H for 15 Minutes and Then with a Speed of 60 Km/H for the Next 15 Minutes. the Total Distance Covered by the Car is Concept: Concept of Measuring Speed.