Advertisement Remove all ads

Calculate the Percentage Income in the Following Investments: - Mathematics

Sum

Calculate the percentage income in the following investment:

Rs 7,225 paying 12% when a Rs 100 share is available at 15% discount.

Advertisement Remove all ads

Solution

Investment= Rs 7,225 

Nominal value of each share =Rs 100 

Market value = Rs( 100 - 15 % of Rs 100) = Rs ( 100-15) = Rs 85 

No. of shares purchased = `7225/85 = 85`

Face value of 85 shares =Rs 100 x 85 =Rs 8,500 

Dividend = 12 % 

Therefore, Annual Income = `(12 xx 8500)/100` = Rs 1020

Hence, percentage income

= `(1020 xx 100)/7225 = 140117 % = 14.12 %`

  Is there an error in this question or solution?
Advertisement Remove all ads

APPEARS IN

Frank ICSE Class 10 Mathematics Part 2
Chapter 4 Shares and Dividends
Exercise 4.1 | Q 3.1 | Page 60
Advertisement Remove all ads

Video TutorialsVIEW ALL [1]

Advertisement Remove all ads
Share
Notifications

View all notifications


      Forgot password?
View in app×