Advertisement Remove all ads

An Article is Marked at Rs 4,500 and the Rate of Sales Tax on It is 6%. a Trader Buys this Article at Some Discount and Sells It to a Customer at the Marked Price. If the Trader Pays Rs 81 as Vat; - Mathematics

Numerical
Sum

An article is marked at Rs 4,500 and the rate of sales tax on it is 6%. A trader buys this article at some discount and sells it to a customer at the marked price. If the trader pays Rs 81 as VAT; find:
How much per cent discount does the trader get?
The total money paid by the trader, including tax, to buy the article.

Advertisement Remove all ads

Solution

Selling price for the trader = Rs 4500

Sales tax charged by trader = 6% of 4500

`= 6/100 xx 4500`

VAT paid by trader = Rs 81

∴ VAT paid by trader = Tax charged - Tax paid

=81 = 270 - Tax paid

`=> Tax paid = 270 - 81 = 189`

Let purchase price for trader = Rs x

∴ 6% of x = 189

`=> 6/100 xx x = 189`

`=> x= 3150`

Discount in price = Rs 4500 - Rs 3150 = Rs 1350

`"Discount%" = "Discount"/"Marked price" xx 100`

`= (1350)/(4500) xx 100`

= Rs 30

The trader get 30% article

Money paid by the trader = Rs 3150 + Rs 189 = Rs 3339

  Is there an error in this question or solution?
Advertisement Remove all ads
Advertisement Remove all ads
Share
Notifications

View all notifications


      Forgot password?
View in app×