Advertisement Remove all ads

According to the Passage, Which of the Following Statements Can Be Inferred? - English Language

Question

MCQ

Direction: The passage given below is followed by a set of question. Choose the most appropriate answer to each question.

Ahmedabad’s Sunday market that sells junk is this 35-year-old artist’s favourite hunting ground. That’s where he picks saw-blades, printer toners, monitors, busted VCDs and hard disks, video players and other castaway gems. Back home, he painstakingly dismantles his treasure of scrap and segregates it into big pieces (the video player's outer case), mid-sized (the insides of a hard disk) and small pieces (innards of a mobile). This is art you can get up, close and personal with. The works grab the viewer’s attention at several levels. Aesthetically, the creations themselves - such as Frivolity which uses feathers and terracotta diyas painted in dark fossil green that give it a strange life - appeal in a live-and-kicking sort of way. Look a little closer and hey, you spot a zipper. Then it’s a journey all your own. Your eyes identify hairpins, spray spouts that hairdressers use, paper clips, thread, computer ribbons and the insides of everything from watches to the sliding metal bits that support drawers. You can almost hear the works whirr. So Hashissh, constructed from paper clips, backpack clips, a shining CD and twirled thread, may invite you to study its water-blue, pinks and green or Nelumbeshwar may beckon, bathed in acrylic pink and grey-black. But once you’re standing in front of a piece, you spot the zips and the hairpins. Then you simply visually dismantle Har’s work and rebuild it all over again. Zoom in, zoom out. It’s great fun. Visualising the colour of his work demands a lot of attention, says Har. “During creation, the material is all differently coloured. So there’s a red switch next to a white panel next to a black clip. It can distract. I don’t sketch, so I have to keep a sharp focus on the final look I am working towards.” As his work evolved, Har discovered laser-cutting on a visit to a factory where he had gone to sand-blast one of his pieces. Hooked by the zingy shapes laser-cutting offered, Har promptly used it to speed up a scooter and lend an unbearable lightness of being to a flighty autorickshaw, his latest works. The NID-trained animation designer’s scrap quest was first inspired by a spider in his bathroom in Chennai when he was a teenager. He used a table-tennis ball (for the head), a bigger plastic ball (for the body) and twisted clothes hangers to form the legs. His next idea was to create a crab, and his mother obligingly brought one home from the market so that he could study and copy it. Winning the first Art Positive fellowship offered by Bajaj Capital Arthouse last year gave Har the confidence to believe that he could make it as an artist or ‘aesthete’ as he likes to call himself.

According to the passage, which of the following statements can be inferred?

Options

  • Har makes a mental picture of his work before he starts creating it.

  • Har has to pay a lot of attention to visualizing the colour of his work.

  • Har’s artworks are visually appealing because of their strong focus on colour.

  • Har’s artworks have myriad colour combinations that distract the observer.

Solution

Har makes a mental picture of his work before he starts creating it.

Explanation:

The sixth paragraph helps provide the answer. The last line of this paragraph indicates that Har has to make a mental picture of his artwork before he creates it – he states that he does not sketch and so has to maintain sharp focus on the final work he wants to create.

Therefore, har makes a mental picture of his work before he starts creating it is the correct answer.

Har has to pay a lot of attention on visualizing the colour of his work. can be ruled out because it is directly mentioned in the paragraph and this question demands an answer that is partially indirect.

Har’s artworks are visually appealing because of their strong focus on colour cannot be inferred; however, in the third paragraph the author mentions why the artworks are aesthetically appealing without making a reference to colour.

Har’s artworks have myriad colour combinations that distract the observer is incorrect because, in the
sixth paragraph, Har states that the colours in his artwork can distract but he also goes on to mention that this is why he has to maintain sharp focus during creation. This line indicates that he avoids allowing his artworks to have distracting colour combinations. 

Concept: Comprehension Passages (Entrance Exams)
  Is there an error in this question or solution?
Advertisement Remove all ads
Advertisement Remove all ads
Share
Notifications

View all notifications
Login
Create free account


      Forgot password?
View in app×