Advertisement Remove all ads

A Sum of Rs. 8,000 is Invested for 2 Years at 10% per Annum Compound Interest. Calculate: (I) Interest for the First Year. (Ii) Principal for the Second Year - Mathematics

Sum

A sum of Rs. 8,000 is invested for 2 years at 10% per annum compound interest. Calculate:
(i) interest for the first year.
(ii) principal for the second year.
(iii) interest for the second year.
(iv) the final amount at the end of the second year
(v) compound interest earned in 2 years.

Advertisement Remove all ads

Solution

(i) Here Principal (P) = Rs. 8,000
Rate of interest = 10%

Interest for the first year =`(8,000xx10xx1)/100`

= Rs.800

(ii) ∴ Amount = Rs.8,000 + Rs.800 = Rs.8,800

Thus Principal for the second year = Rs.8,800

(iii) Interest for the second year

`=(8,800xx10xx1)/100`

= Rs.880

(iv) Amount at the end of second year = Rs.8,800 + Rs.880 = Rs.9,680

(v) Hence compound interest earned in 2 years

= Rs.9,680 − Rs.8,000 = Rs.1680

  Is there an error in this question or solution?
Advertisement Remove all ads

APPEARS IN

Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE
Chapter 9 Interest
Exercise 9 (C) | Q 1 | Page 114
Advertisement Remove all ads
Advertisement Remove all ads
Share
Notifications

View all notifications


      Forgot password?
View in app×