ICSE Class 10CISCE
Share
Notifications

View all notifications

A Shopkeeper Buys an Article at a Discount of 30% and Pays Sales Tax at the Rate of 8%. the Shopkeeper, in Turn, Sells the Article to a Customer at the Printed Price and Charges Sales Tax at the Same - ICSE Class 10 - Mathematics

Login
Create free account


      Forgot password?

Question

A shopkeeper buys an article at a discount of 30% and pays sales tax at the rate of 8%. The shopkeeper, in turn, sells the article to a customer at the printed price and charges sales tax at the same rate. If the printed price of the article is ₹ 2,500; find :

(1) the price paid by the shopkeeper.
(2) the price paid by the customer.
(3) the VAT (value added tax) paid by the shopkeeper.

Solution

Printed price of an article = Rs  2500

A purchase price for shopkeeper = Rs 2500 - 30% of Rs 2500

= Rs 2500 - Rs 750 = Rs 1750

Tax paid by the shopkeeper = 8% of Rs 1750

`= 8/100 xx 1750 = "Rs"  140`

Price paid by shopkeeper = Rs 1750 + Rs 140 = Rs 1890

Sale price for shopkeeper = Rs 2500

Tax paid by customer = 8% of Rs 2500

`= 8/100 xx 2500 = "Rs"  200`

Price paid by the customer = Rs 2500 + Rs 200 = Rs 2700

VAT paid by the shopkeeper = Tax charged - Tax paid

= Rs 200 - Rs 140 = Rs 60

  Is there an error in this question or solution?

Video TutorialsVIEW ALL [1]

Solution A Shopkeeper Buys an Article at a Discount of 30% and Pays Sales Tax at the Rate of 8%. the Shopkeeper, in Turn, Sells the Article to a Customer at the Printed Price and Charges Sales Tax at the Same Concept: Introduction to Sales Tax and Value Added Tax.
S
View in app×